Manual

Manual NorthPolls

De basis | de 3 weergaves
Stap 1: je algemene event instellingen
Stap 2: maak je polls
Stap 3: test je event
Stap 4: de dag van het event

De basis | de 3 weergaves

Introductie

Northpolls werkt met drie, wat we noemen, weergaves.

De eerste is het scherm dat op het podium wordt getoond, meestal via een beamer. Dit noemen we de scherm weergave. De tweede weergave is die op de mobiele telefoons van je publiek. Dit is wat we de publiek weergave noemen. En de laatste is de mobiele telefoon, of tablet die wordt gebruikt door de moderator, de moderator weergave.

Scherm weergave


Klik hier voor grote afbeelding

De scherm weergave is het scherm dat op het podium wordt getoond. De directe link naar de schermweergave vind je bovenin je dashboard van je event als je bent ingelogd.

De scherm weergave van Northpolls is geoptimaliseerd voor een schermresolutie van 1920x1080 en wordt het best weergegeven vanaf een moderne pc of laptop met een up to date browser. Gebruik de optie 'FULLSCREEN' om alles op een volledig scherm weer te geven.

Belangrijk: de scherm weergave heeft drie standen. De poll stand wanneer de actuele poll wordt getoond, de pauze stand en de vragen stand die de geselecteerde vragen uit het publiek laat zien. Deze drie standen kunnen worden geselecteerd door de moderator vanuit de moderator weergave.

Publiek weergave


Klik hier voor grote afbeelding

Het publiek kan meedoen met NorthPolls door naar npgo.nl te gaan.

Zodra ze de inlogcode hebben ingevoerd, hun naam hebben opgegeven en een avatar hebben gekozen, kunnen ze Northpolls starten door op de startknop te klikken. Bovenaan het scherm zien ze een aantal buttons, gebaseerd op de opties die je hebt geactiveerd in je event instellingen.

Er worden maximaal drie buttons weergegeven: de linker button geeft de actieve poll weer en deelnemers kunnen eenvoudig deelnemen. Ze kunnen altijd het antwoord veranderen als ze willen.

Via de button in het midden kan het publiek vragen stellen. ze kunnen dat anoniem doen, als ze dat willen. De moderator kan de vragen selecteren waarmee hij of zij wil werken op het podium en deze op de scherm weergave laten zien.

De rechter button toont het programma van het event als deze is ingevuld. De publiek weergave is geoptimaliseerd voor smartphones, maar kan ook op een tablet of laptop worden bekeken.

Belangrijk: Als zowel de ‘vragen’ als de ‘programma event’ optie uit staan (of niet beschikbaar zijn) is er geen enkele button bovenaan de publiek weergave te zien, omdat deze dan automatisch altijd in de poll stand staat.

Moderator Weergave


Klik hier voor grote afbeelding

Dit is de weergave voor de moderator. De moderator bestuurt Northpolls tijdens het event.

Vanuit deze weergave kan hij of zij polls laten zien in de scherm weergave, deze live zetten voor het publiek en vragen selecteren en weergeven op de scherm weergave.

Northpolls is perfect ontworpen om te worden bediend door de dagvoorzitter op het podium vanaf een smartphone. Maar het kan ook gemakkelijk worden bediend vanaf een tablet of laptop door iemand anders die in contact staat met de voorzitter op het podium.

Bovenaan de moderator weergave zie je drie buttons. Met deze buttons regelt de moderator de scherm weergave, ofwel: wat wordt er op het grote scherm op het podium getoond.
De linkerknop toont de geselecteerde poll op het scherm. De knop in het midden zet het scherm in pauze in het geval je geen polls of vragen wil laten zien. Er wordt dan een korte tekst getoond die je zelf kunt aanpassen in je event instellingen. En met de rechterbutton kun je de geselecteerde vragen van het publiek op het scherm weergeven.

Als je een poll op het scherm wil laten zien, selecteer je deze poll. Met een tweede klik selecteer je 'live gaan'.
Vanaf dat moment is de poll pas zichtbaar op de telefoons van het publiek en kunnen ze gaan stemmen. Als je wilt dat de stemming stopt, schakel je de knop 'live gaan' weer met één klik uit.
Zodra je de poll live zet voor het publiek zie je de resultaten automatisch en direct op de scherm weergave.

Tijdens het stemmen kun je de scherm weergave ook in de pauzestand zetten. Bijvoorbeeld tijdens een evaluatie waarbij je het publiek vraagt ​​om feedback te geven, of tijdens het doen van een poll waarbij je niet wil dat men elkaar beïnvloedt.

Wil je als moderator zien of er vragen van het publiek zijn binnengekomen, klik dan op de knop 'vragen' onderaan je scherm. Selecteer de vragen die je wil laten zien op het grote scherm.
Op het moment dat je het vragen icoon bovenaan je scherm selecteert, verschijnen de door jou geselecteerde vragen op de scherm weergave op het podium. Je kunt vragen verwijderen, als ze niet geschikt zijn, of als ze behandeld zijn. Dit kan alleen als ze niet live staan.

Verwijderde vragen zijn na het event nog wel beschikbaar in de statistieken van NorthPolls.

Het publiek kan (als je dit hebt geactiveerd in je instellingen) antwoorden van anderen 'liken'. Als moderator kun je dit zien en dus heel eenvoudig de meeste gelikete vragen tonen op de scherm weergave.

Extra functies bij Quiz en bij 'korte tekst' poll

Het poll type quizvragen heeft enkele extra functies in de moderator weergave.

Met de pijlen kun je naar de volgende of vorige vraag gaan. Als je op de scherm weergave wilt laten zien welk antwoord de juiste was, klik je op de button tussen de pijlen. En als je de (op dat moment) top 5 uit het publiek wilt laten zien, selecteer je de button Top 5. Je kunt dit tijdens de quiz doen om de tussenstand te laten zien. De top 5 is niet alleen gebaseerd op de hoeveelheid juiste antwoorden die door een deelnemer is gegeven, maar ook op de tijd waarin de antwoorden werden gegeven. Daarom is er altijd één winnaar.

Bij het poll type 'korte tekst' kan het publiek een korte tekst invoeren. Een 'random' selectie hiervan wordt door de moderator op het grote scherm getoond als hij op de 'shuffle' knop klikt.
Nogmaals klikken op de 'shuffle' knop laat een nieuwe random selectie zien.

De basis | de 3 weergaves
Stap 1: je algemene event instellingen
Stap 2: maak je polls
Stap 3: test je event
Stap 4: de dag van het event

Stap 1: je algemene event instellingen

Als je bent ingelogd op je account via npgo.nl/login kom je via je dashboard op je instellingen pagina van je event. Hier kun je de algemene zaken van je event instellen en aanpassen. Onderstaande instellingen zijn beschikbaar op basis van de door jou gekozen versie van NorthPolls.

Algemene event instellingen / naam

In dit veld typ je de naam van je event.

Algemene event instellingen / Taalkeuze publiek

Hier selecteert je de taal van het publiek in de zaal. Deze keuze bepaalt de taal van de algemene teksten en de buttons. Deze keuze staat los van de taal waarin je al je polls gaat maken.

Algemene event instellingen / Wanneer is het event?

Kies de datum van je event. Deze datum kan worden aangepast tot de dag voor het event. Je event zal volledig actief zijn op de dag van het event.
Na deze dag is het evenement niet meer actief.

Tot de dag van het event kun je met maximaal 5 mensen in de publiek weergave testen.

Algemene event instellingen / Premium publiekscode

Maak je eigen inlogcode voor het publiek. Kies een eenvoudige en korte code (naam van het event, naam van je organisatie) om het voor het publiek gemakkelijk te maken om deel te nemen. De code is niet gevoelig voor hoofdletters of kleine letters.

Belangrijk: de premium publiekscode is alleen actief op de dag van het event. Als je je event van te voren wilt testen, gebruik dan de automatisch gegenereerde code. Beide codes zijn te vinden op het dashboard van je event.

Vormgevingsinstellingen / Logo

Upload je logo om NorthPolls je eigen look te geven. Het logo verschijnt in alle weergaven (scherm, publiek en moderator). Kies een PNG- of een JPEG-bestand met een witte of transparante achtergrond.

Vormgevingsinstellingen / Markeer en tekstkleur

Je kunt je eigen kleuren kiezen die bij je logo of huisstijl passen. Controleer het voorbeeld goed om er zeker van te zijn dat de tekst duidelijk kan worden gelezen.

Vormgevingsinstellingen / Achtergrond

Je kunt kiezen uit een aantal verschillende achtergronden om de schermweergave aan te passen aan je eigen wensen. Ook kun je je eigen achtergrond gebruiken. Let hier wel heel goed op dat alles goed leesbaar blijft. Test dit dus van tevoren!

Extra content event instellingen / Tekst op pauze scherm

Als de moderator de scherm weergave op pauze zet, verschijnt deze tekst. Gebruik voor deze tekst bijvoorbeeld de naam van je event, of een korte boodschap.

Extra content evenement instellingen / Dag programma

Met deze optie kun je een eenvoudige tekstpagina maken met het programma van je event. Dit programma is beschikbaar in de publiek weergave voor alle deelnemers. Met het menu bovenaan kun je eenvoudig tekst vet maken, een lijst maken of een hyperlink aanbrengen. Als je op het oogpictogram klikt, wordt de pagina weergegeven zoals deze op de smartphone van het publiek wordt weergegeven.

Belangrijk: als je deze optie niet aan je publiek wilt aanbieden, laat dit tekstveld dan leeg.

Extra content event instellingen / Publiek kan vragen stellen / Publiek kan vragen beoordelen

Selecteer deze optie als je wilt dat het publiek vragen kan stellen via Northpolls. De moderator selecteert de vragen die hij/zij wil gebruiken tijdens het event en kan deze tonen door de scherm weergave in de vragen stand te zetten.
Zodra je de functie 'publiek kan vragen stellen' hebt geactiveerd kun je ook de functie 'publiek kan vragen beoordelen' activeren. Het publiek ziet dan alle gestelde vragen op de mobiel en kan vragen liken. Op deze manier laat je het publiek zelf bepalen welke vragen zij het meest van belang vinden.

De basis | de 3 weergaves
Stap 1: je algemene event instellingen
Stap 2: maak je polls
Stap 3: test je event
Stap 4: de dag van het event

Stap 2: maak je polls

Nadat je je event instellingen hebt ingesteld, ga je je polls maken. Je kunt zoveel polls maken als je wilt.

Maak poll ‘één antwoord mogelijk’

 • Gebruik dit type poll als je wilt dat het publiek maar één antwoord kan kiezen
 • Om deze poll aan te maken klik je op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Eén antwoord mogelijk’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op ‘VERDER'
 • Typ nu je eerste antwoord en klik op 'ANTWOORD TOEVOEGEN’
 • Herhaal deze actie totdat alle antwoorden zijn ingevoerd
 • Je kunt maximaal tien antwoorden toevoegen
 • Wanneer je klaar bent, kun je altijd gemakkelijk wijzigingen aanbrengen of de volgorde wijzigen waarin de antwoorden op de scherm weergave moeten verschijnen

Maak poll ‘meerdere antwoorden mogelijk’

 • Gebruik dit type poll als je wilt dat het publiek meer dan één antwoord kan kiezen
 • Om deze poll aan te maken klik je op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Meerdere antwoorden mogelijk’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op ‘VERDER'
 • Typ nu je eerste antwoord en klik op 'ANTWOORD TOEVOEGEN’
 • Herhaal deze actie totdat alle antwoorden zijn ingevoerd
 • Je kunt maximaal tien antwoorden toevoegen
 • Wanneer je klaar bent, kun je altijd gemakkelijk wijzigingen aanbrengen of de volgorde wijzigen waarin de antwoorden op de scherm weergave moeten verschijnen

Maak poll ‘Een woord’

 • Deze poll creëert een wordcloud op de scherm weergave. Hoe meer mensen hetzelfde woord typen, hoe groter het woord wordt op de schermweergave
 • Om deze poll aan te maken klik op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Eén woord (20 tekens)’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op 'VERDER' en je bent klaar

Maak poll ‘korte tekst’

 • Als je wilt dat het publiek ideeën deelt, gebruik je dit poll type, waar een korte tekst kan worden ingetypt
 • Northpolls toont een selectie van de antwoorden op de schermweergave, de moderator kan deze selectie vernieuwen en een nieuwe selectie tonen
 • Om deze poll aan te maken klik op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Korte tekst (160 tekens)’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op 'VERDER' en je bent klaar

Maak poll ‘Beoordeling van 0 - 10 sterren’

 • Als je wilt dat het publiek feedback geeft of als je wilt dat ze iets beoordelen, gebruikt u dit poll type
 • Het publiek kan een beoordeling geven van 1 tot 10 sterren.
 • Northpolls toont de gemiddelde beoordeling van het publiek op de scherm weergave.
 • Om deze poll aan te maken klik op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Beoordeling van 0 - 10 sterren’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op 'VERDER' en je bent klaar

Maak poll ‘Kies een afbeelding’

 • Gebruik dit type poll als je wilt dat het publiek één afbeelding kan kiezen uit een serie afbeeldingen
 • Om deze poll aan te maken klik je op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Kies een afbeelding’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op ‘VERDER'
 • Typ nu je eerste antwoord, upload je afbeelding en klik op 'ANTWOORD TOEVOEGEN’
 • Herhaal deze actie totdat alle antwoorden zijn ingevoerd
 • Je kunt maximaal tien antwoorden toevoegen
 • Wanneer je klaar bent, kun je altijd gemakkelijk wijzigingen aanbrengen of de volgorde wijzigen waarin de antwoorden op de scherm weergave moeten verschijnen

Maak poll ‘Verdeel maximaal 10 punten’

 • Gebruik dit type poll als je wilt dat het publiek haar prioriteiten kan toekennen aan een aantal onderwerpen
 • Om deze poll aan te maken klik je op de knop POLL TOEVOEGEN op de POLLS pagina
 • Selecteer soort poll 'Verdeel maximaal 10 punten’
 • Typ nu de vraag die je aan je publiek wilt stellen
 • Klik op ‘VERDER'
 • Typ nu je eerste antwoord en klik op 'ANTWOORD TOEVOEGEN’
 • Herhaal deze actie totdat alle antwoorden zijn ingevoerd
 • Je kunt maximaal tien antwoorden toevoegen
 • Wanneer je klaar bent, kun je altijd gemakkelijk wijzigingen aanbrengen of de volgorde wijzigen waarin de antwoorden op de scherm weergave moeten verschijnen
 • Het publiek kan bij deze poll tien punten verdelen over de antwoorden

Maak een quiz

 • De quiz kan maximaal tien vragen bevatten
 • Elke vraag heeft meerdere antwoorden.
 • Slechts één antwoord is de juiste
 • De beste, en in het geval van een gelijkspel de snelste deelnemer, wint de quiz
 • Om een ​​quiz te maken, klik op de knop ‘POLL TOEVOEGEN’ op de POLLS pagina
 • Selecteer het soort poll ‘Quiz'
 • Het vragenveld wordt het titelveld. Typ de naam van je quiz, wees creatief 😉
 • Typ nu de eerste vraag in en klik op ‘TOEVOEGEN QUIZ VRAAG’
 • Nu typ je de verschillende antwoorden in (max 10)
 • Bij een van de antwoorden geef je aan dat het het juiste antwoord is
 • Klik daarna op TERUG
 • En typ de volgende vraag in
 • Herhaal dit tot je alle vragen hebt ingevuld (max 10)

De basis | de 3 weergaves
Stap 1: je algemene event instellingen
Stap 2: maak je polls
Stap 3: test je event
Stap 4: de dag van het event

Stap 3: test je event

Zodra je klaar bent met het opzetten van uw evenement is het tijd om te testen.

 • Open eerst de scherm weergave via de link op je dashboard,
 • Open dan de moderator weergave op een ander device (mobiele telefoon of tablet) via de link op je dashboard,
 • Zorg nu dat je als 'publiek' met een aantal mobiele telefoons gaat testen, bijvoorbeeld met een paar collega's. Zorg ervoor dat je de testcode gebruikt voor de publiek weergave. De code die je zelf hebt gemaakt, is alleen actief op de dag van het evenement.
 • Tot de dag van het event kun je testen met maximaal 5 mensen publiek. Op de dag zelf is deze limiet 20 bij NorthPolls Light, 50 bij NorthPolls Plus en 5000 bij NorthPolls Premium.
 • Als je klaar bent met testen vind je op je event instellingen pagina de knop RESET ALL SCORES, hiermee kun je alle ingevoerde test data wissen en is je event klaar voor de dag waarop het plaatsvindt.

De basis | de 3 weergaves
Stap 1: je algemene event instellingen
Stap 2: maak je polls
Stap 3: test je event
Stap 4: de dag van het event

Stap 4: De dag van het event

 • Sluit een laptop aan op de beamer of het scherm van het podium,
 • Open de scherm weergave vanaf deze laptop via je dashboard. Klik rechtsonder op 'full screen',
 • Open dan de moderator weergave op de smartphone, tablet of laptop die de moderator die dag zal gebruiken,
 • En laat het publiek inloggen via npgo.nl met de door jou gekozen code.
 • Klaar met het event? Ga dan naar je dashboard en je ziet direct alle resultaten onder de knop 'Infographic'. Rechtsboven zie je een klein icoontje met drie bolletjes aan twee stokjes. Hierop klikken leidt naar een pagina die je kunt delen met collega's of opdrachtgever!